22 октомври 2006

Документиране на връзката на Саддам с терора

От Рей Робисън
Наистина ли Саддам Хюсейн беше заплаха за сигурността на САЩ? Дали той имаше връзки с Ал Кайда и други терористични организации? Какво се случи с оръжията за масово поразяване, които според всички той притежаваше? Саддам продаде ли ги? Въобще съществували ли са някога?

Всички тези въпроси следваха президента Джордж Буш и администрацията му по петите от началото на войната в Ирак. Политици и уважавани американски военни служители и агенти на разузнаването са дебатирали върху двете страни на монетата, но доскоро широката публика разполагаше с твърде малко от необходимата информация, за да си състави мнение. Това обаче се променя.

Американското правителство конфискува хиляди секретни документи на иракското правителство след падането на Саддам, а Вашингтон едва наскоро пусна цяло съкровище от тези документи в официалния сайт на Пентагона. Документите, много от които на арабски и без придружаващ ги превод, предлагат множество гледни точки за събитията в Ирак от преди войната. За съжаление обаче файлът е огромен и несистематичен. Ровейки се из тайните му си е тежка задача – дотолкова, че американското правителство реши да я остави на другите.

Един от тези, които приеха предизвикателството, е Рей Робисън, понастоящем анализатор на проучвания на военни операции, специализиращ проучване на авиацията и снарядите в Хънтсвил, Алабама. Робисън е служил на активна служба като поддържащ стрелбата офицер за 3-та Бригада на Втора Пехотна Дивизия във Форт Луис, Вашингтон и като батальонен офицер в 101-ва Въздушнодесантна дивизия. 10-годишната му активна служба включва и участие във войната в Залива, и умиротворяваща мисия в Косово.

Робисън е служил и в Катар като агент в Агенцията по Отбранително Разузнаване, като част от ръководената от ФБР Група за проучване на Ирак (ГПИ), която внимателно изследва усилията на Саддам да създаде и укрие оръжия за масово поразяване. (Заключението на ГПИ: Саддам наистина е притежавал оръжия за масово поразяване, но е унищожил голяма част от тях, макар че отново може да си ги върне, ако срещу него не бъдат наложени санкции.)

Робисън ръководи група лингвисти, които да анализират, архивират и използват документите и материалите от режима на Саддам. Той е виждал хиляди от тези документи и техни преводи преди година, когато е работил с тях в Ирак. Той подробно е информирал висшия политически и военен ешалон на САЩ за разкритията на неговата група. За усилията си като ръководител на ГПИ Робисън е получил награда.

С малък брой независими преводачи, които да му помагат, Робисън ще преведе и анализира множество от неизследваните документи от режима на Саддам в ексклузивната серия на www.FOXNews.com ‘Досието на Саддам’.

Заедно с превода Робисън ще направи и анализ, който ще се базира на работата му за ГПИ и опита му в проучването на военни операции. Понякога той или друг преводач ще правят коментари в самия превод, за да бъде по-ясен, но ще запазят съдържанието на документа непокътнато. Целият им труд ще бъде свързан онлайн с оригиналните арабски текстове, качени на официалния сайт на Пентагона. Все пак анализът на Робисън се основава на неговото собствено мнение.

‘Вярвам, че онези, които просто искат да узнаят истината, ще намерят нова и шокираща информация в тези документи и дори може да променят мнението си за причините за войната’, казва Робисън. ‘Въпреки всичко тези документи не са ключа към всички въпроси, а заключенията може да се променят в зависимост от новооткрита документация.’

Превод: Мила Турлакова 

Няма коментари: